Wat men meestal niet verwacht is dat er in Nederland ongelooflijk veel te zien is onder water. Een van de mooiere duikstekken is bij Zeeland in de Schelde, waar de kans groot is dat je kreeften en krabben tegen het lijf zwemt. Maar je moet ook niet vreemd opkijken als je een rog of platvis ziet zwemmen. Kwallen zijn misschien nare beesten als je erdoor gebeten bent, maar onder water zijn ze een lust voor het oog. Een hele bijzondere periode is mei, wanneer van Europa en Afrika de Sepia of “cuttlefish” naar de wateren van Zeeland afreist om te paren. Deze sepia’s zijn afkomstig uit de inktvisfamilie en behoren tot de slimste van de graatloze dieren. Het meest bijzondere is nog dat ze hun lichaamskleur sneller dan een kameleon aan kunnen passen aan de omgeving, wat een geweldig gezicht is.

Ook in de zoetwatermeren van ons kleine landje is genoeg te beleven. Er is een grote variëteit aan snoeken, baarsen en een hoop andere soorten. ’s Nachts is er kans om palingen te bezichtigen. In Vinkeveen is het water ook tot een duikers speelplaats gemaakt door er verschillende voorwerpen te laten afzinken. Heb je je altijd al eens afgevraagd hoe het is om een buschauffeur te zijn? Probeer het op de bodem van de Vinkeveense plassen. In onze eigen Amsterdamse Sloterplas is er zelfs een heus onderwaterhuis op de bodem. Er is genoeg te beleven in de Nederlandse wateren!

Ook het buitenland trekt, SDVA leden blijken reislustige typjes. Het zal niet verwonderen dat het hoofd ook buiten Nederland regelmatig onder water wordt gestoken. Gelukkig delen we dat graag. Hierna lees je de prachtigste verhalen van duiken in Australië, Bonaire, Egypte, Filippijnen en Indonesië.

Kan je nog niet duiken? Kijk dan op de pagina over opleidingen, je kunt via SDVA je duikbrevet halen of een introductieduik doen!